Menu

Blog 7: San Fran

Stel je hebt slechts anderhalve dag voor een van de grootste steden van Californië: San Francisco. Wat doe je dan? 

Ook wij vonden dit een moeilijke keuze. Gaan we voor de toeristische attracties, of voor de culinaire hoogstandjes waar de stad om bekend staat? Waarom kiezen als je het allebei kan doen. We begonnen onze citytrip in San Fran bij Pier 39, een van de grootste highlights van de stad. Wij snappen wel waarom. Je kan er schattige zeeleeuwen bewonderen die daar lekker liggen te chillen aan de kade, Alcatraz is te zien vanaf daar, de baai ziet er betoverend uit met haar kraakheldere water en er zijn talloze visrestaurants. We hebben Bubba Gump dit keer overgeslagen en zijn voor sushi gegaan, met uitzicht op de zee. We hebben hier overigens voor het eerst sushi van een Japans restaurant in daglicht gezien, een keer wat anders dan de all you can eat restaurants in Nederland. 

Met de ondergaande zon, een sauvignon blanc in de ene hand en een bloody-mary oester in de andere, zagen we dat het goed was... 

Iets minder was ons Air bnb appartement, iets buiten het centrum. We lazen al dat de buurt niet helemaal veilig is en kregen iedere keer een "Be safe girls!" van de taxi-chauffeurs als we aankwamen bij het huis. 's Nachts hoorden we veel lawaai, moesten we langs hele bendes lopen als we naar de supermarkt wilden en 's ochtends werden we gewekt door een overenthousiaste prediker uit de kerk naast ons. Wees gegroet, wij gaan de stad in! 

Een hele dag voor de boeg, wat beter te doen dan de city tourbus te pakken en de stad te verkennen vanaf de bovenste verdieping van een dubbeldekker. Fietsen is helemaal hip in San Fran, maar als je de weg niet weet ben je al een hele dag bezig met een route uitstippelen en je best doen niet te verdwalen, daarvoor hadden we gewoonweg te weinig tijd. Daarbij waait het hard in San Francisco. Heel. Hard. Dus als je van achteruit fietsen houdt en je kent de weg, is de fiets jouw beste vriend. 

Met de bus zijn we eerst langs het Chinatown van SF gereden, waar we heerlijke won-ton soep en springrolls verorberd hebben. Daarna bracht de dubbeldekker ons langs de st. Peter and Paul Church, waar Marilyn Monroe en Joe DiMaggio hun huwelijksfoto's lieten maken. Ook zijn we langs een heleboel plaatsen gereden waar Whoopi Goldberg iets mee te maken zou hebben (ze had er gelopen, gestaan, gefietst, in haar neus gepeuterd, gekeken naar iets, etc.). Wij zijn hiervan op de hoogte gesteld door onze tourgids, die verder dan deze informatie weinig tot niets te melden had. 

Het hoogtepunt van de dag was de Golden Gate Bridge. We vermoedden dat we dit niet heel bijzonder zouden vinden, gezien we niet per se een voorliefde voor bruggen hebben. Met zijn felrode kleur, de gave architectuur en het mystieke karakter doordat de brug gehuld is in mistwolken, heeft deze brug ons ingepakt. Bovendien heeft deze gewaarwording geleid tot een life-changing visie tegenover bruggen: bruggen kunnen dus wél interessant zijn. 

Om even een leuk bruggetje te maken naar de volgende alinea: life-changing was ook de clam chowder soep in een zuurdesem broodbol. SF staat bekend om deze vissoep en dit broodje en dat is volkomen logisch! Op Jefferson Street, een bekende straat bij Pier 39, staan talloze kraampjes waar dit heerlijke goedje verkocht wordt. Je kan het vervolgens eten op een van de vele picknick banken met uitzicht op zee. Als je voldoende hebt (een portie is veel!), voer je het overige brood aan de veel te dikke meeuwen en duiven die er zitten, zij zijn er ook blij mee. 

We hebben de dag afgesloten met een wijntje bij ons stamrestaurant (sushi bar). De volgende dag zou volledig uit wijn bestaan, en daar proostten we op, terwijl we naar de spelende zeeleeuwen in het water en de ondergaande zon keken. Opnieuw zagen we dat het goed was. Napa Valley here we come! 

P.s. Vergeef ons de (al dan niet bewuste) bijbelse referenties in deze blog en verlos ons van het kwaad. Na drie ochtenden wakker worden van uren durende gebeden die schreeuwend je oren bereiken, zijn wij lichtelijk geïndoctrineerd. Amen.