Menu

Week 1: Auw!

Maandag, 15.00u. sharp. Met in de strakke legging gestoken vrouwenbenen lopen wij vol verwachting de sportschool binnen. Nu gaat het dan echt gebeuren: Fit met Britt & Lynn. Vijf keer per week: Heel. Hard. Trainen.

We beginnen met de meest badass oefening onder de krachttraining: het bankdrukken. Alsof we al jaren bekend zijn in de wereld van de bodybuilding bevinden we ons een paar minuten later liggend op het bankdrukapparaat (namen, iemand?) met een enorme stang boven ons. We beseffen dat een stare down met de stang weinig zin heeft, alhoewel het wel voelt als een: “Het is jij óf ik maat”- moment. Je kent het wel.

Als we beginnen met liften weten we: het is aan. Vanaf hier geen weg meer terug, alleen maar vooruit. We doen een full body training: borst, schouders, armen, rug en benen. Voor ons nog geen #legday en #chestday dus, maar gewoon lekker alles (alles! Alles!). Er volgen vele oefeningen waarvan we het bestaan niet eens afweten. Iedere training moeten we méér gewichtheffen, langer doorgaan. We gaan tot het uiterste.

Als de eerste training erop zit, voelen we ons voldaan. Het was zwaar, maar goed te doen. We hebben serieus zin in de volgende dag: cardio en buik. Maar eerst: lekker douchen en op tijd naar bed. De volgende dag begint de training al vroeg, and like time, the gym waits for no one. Of wel, maar onze trainer niet in dit geval.

De zin die we de dag ervoor bijna ervoeren, is na drie minuten hellinglopen volledig verdampt. We compenseren ons gebrek aan conditie met een overvloed aan motivatie. Dat blijkt te werken. Wonder boven wonder halen we de twintig minuten (ternauwernood). Met rode hoofden beseffen we ons maar al te goed: werk aan de winkel!

We proberen nog met lief lachen en puppy eyes onder het volgende onderdeel van de training uit te komen –“Zie je niet hoe kapot we zijn, we zijn tomaten!”- maar tevergeefs. Onze trainer is niet gek, gelukkig. Honderdmiljoen buikspieroefeningen later zit de training erop. Dag 2. Overleefd. Nu weten we de basis voor de rest van de week: dag 3 wordt weer kracht, dag 4 weer cardio en dag 5 kracht.

Omdat we zoveel trainen moeten we ook ons eetpatroon aanpassen. Hiervoor volgen we een speciaal eetpatroon. Het is de bedoeling dat we zes keer per dag eten, méér dus dan dat we normaal doen. “Proppen” noemt onze trainer dat.

Na dag 5 (en dag 4 en dag 3 en dag 2 en dag 1) lopen we ’s avonds met overvolle buik, strompelend van de spierpijn, naar onze auto. Sinds deze week begrijpen we de herkomst van het woord krampachtig. Mensen die ons over straat zien lopen, denken dat we die dag een spataderenoperatie ondergaan hebben. Elke trap is onze vijand. ‘De blinde helpt de lamme’ was nog nooit zo toepasselijk. Maar alles voor het goede doel: fit worden in twaalf weken!

En dan: weekend. En weekend betekent: twee rustdagen, die zijn noodzakelijk voor het herstel van de spieren. Thank God. Misschien is dit wel het leukste onderdeel van trainen. Maar weekend betekent ook: twee dagen niet drinken. Laten we het hebben van geen kater op zondagochtend dan maar als positief ervaren. Dan kunnen we er maandag weer lekker tegenaan! #waarzijnweaanbegonnen #help